Työhyvinvointi kuuluu kaikille

Hyvää työturvallisuuden päivää 29.4.2024!

Mutta hetkinen – mitä se työturvallisuus edes on, voisi joku kysyä. Onko minun työpaikkani turvallinen? Enhän minä työskentele edes minkään koneiden kanssa, niin mitä sitä tarvitsee edes miettiä? Ja mikä kumma se työsuojelutoimikunta on, paitsi hirvittävän pitkä sana?! Tervetuloa tutustumaan Evantian työsuojelutoimikunnan toimintaan tämän blogin kautta! Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan työturvallisuus on sitä, että “– kukin voi tulla töihin, tehdä työnsä ja lähteä töistä terveenä ja hyvillä mielin.”. Työtä tulee voida tehdä terveellisesti ja turvallisesti. Tavoite on erinomainen, mutta se ei toteudu automaattisesti itsestään  

Suomen lain mukaan yli 20 työntekijän työpaikoille valitaan työsuojelutoimikunta, jossa toimivat yhteistoiminnassa sekä työnantajan että työntekijöiden edustajat. Turvallisuutta ja työhyvinvointia luodaan siis yhdessä keskustellen ja kehittäen. Työsuojelupäällikkö on työnantajan edustaja ja meillä Evantiassa työsuojelupäällikkönä toimii Sanna Kukkonen. Henkilöstön edustajana työsuojeluvaltuutettuna on Sanna-Maija Hautala Jyväskylästä. Varavaltuutettuna ovat Noora Sormunen Joensuusta sekä Sanna Paasonen Mikkelistä. Evantiassa on yhteensä seitsemän hengen työsuojelutoimikunta, joka kokoontuu aina tarvittaessa keskustelemaan työturvallisuuteen ja –hyvinvointiin liittyvistä asioista. Toimikunnassa jäseninä ovat edellä mainittujen lisäksi Kirsi Torkkeli, Seppo Virta sekä Marja Rönnberg. Työsuojeluvaltuutettu ja hänen varahenkilönsä ovat henkilöstön vaaleilla valitsemia – jäseneksi toimikuntaan pääsee mukaan kuka tahansa asiasta kiinnostunut työntekijä.  

Perinteisten lakiin perustuvien velvoitteiden, kuten esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tekemisen lisäksi Evantian työsuojelutoimikunta on aktiivisessa roolissa myös evantialaisten työhyvinvoinnin edistämisessä.  Toimikunta järjestää konkreettisia työhyvinvointia tukevia koulutuksia, tempauksia sekä tiedotusta. Tavoitteenahan on, aikaisemman sitaatin mukaisesti, että meistä jokainen tulee ja lähtee töistä hyvillä mielin ja terveenä!  Koko maan kattavassa ja monien erilaisten työnkuvien ja paikkojen konsernissa on äärimmäisen tärkeää, että meillä toimikuntaan kuuluu erilaisissa töissä olevia ihmisiä ympäri Suomen. Kun kuuntelemme avoimin mielin kaikkia ja pyrimme aktiiviseen vuoropuheluun kaikkien ammattiryhmien kanssa, pystymme parhaiten tukemaan työturvallisuuteen ja –hyvinvointiin liittyvissä asioissa koko työyhteisöä, oli ammattinimike sitten puhevammaisten tulkki, viittomakielen tulkki, kommunikaatio-opettaja, koordinaattori tai vaikkapa esihenkilö. Myös riskien arviointi ja ennaltaehkäisevä työ kuuluvat työsuojelun ydinkenttään. 

Työsuojelussa meitä ohjaavat tietenkin Evantian arvot: “Olemme vastuullisia osaajia, menemme rohkeasti eteenpäin jokaista kunnioittaen.” Työsuojelutoimikunnan tavoitteena Evantiassa on olla työntekijöille näkyvä toimija läpi vuoden. Olemme säännöllisesti äänessä konsernipalavereissa, vinkkaamme ja muistuttelemme työturvallisuuteen liittyvistä asioista, toteutamme kyselyjä hyvinvoinnista ja järjestämme jo perinteistä työsuojelun teemaviikkoa joka vuosi.  Viime vuonna kokoonnuimme luontoretkeillen yhteisöllisyyden ja palautumisen merkeissä ympäri Suomen. Tapahtuma sai hurjan suosion ja kannettiinpa jossain kaasupulloakin lettujen paistoa varten – toivottavasti nostot tapahtuivat jaloilla, ei selällä! Retkipäivä jäänee perinteeksi konserniimme ja saamme jatkossakin nauttia Suomen luonnosta ja työkavereiden seurasta. Ja miten tärkeitä perinteet ovatkaan! Nehän luovat turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta – me evantialaiset saamme olla omia itseämme yhdessä. 

Harvoin kaikki kuitenkaan innostuvat samasta teemasta tai tekemisestä, kuten vaikkapa luontoretken järjestämisestä. Onneksi toimikunnasta löytyy kuitenkin tekijä aina kaikenlaiseen. Moninaiset työturvallisuuden, jaksamisen ja ylipäänsä hyvinvoinnin haasteet vaativat laajaa ymmärrystä työn tekemisen paikoista ja muodoista. Taukojumppavinkkausten ja sisäisten blogien kirjoittamisen lisäksi käsittelemme henkilöstön ”Tapaturma- ja läheltä piti”- ilmoitukset, luomme työnantajan kanssa ohjeistuksia esimerkiksi uhkaavassa tilanteissa toimimiseen ja parannamme oppilaitosyhteistyötä lisätäksemme tulkkien ja opettajien työturvallisuutta arjessa.  Yhteistyö työterveyshuollon kanssa luo vankan pohjan tekemisellemme. 

Toimikunnassa on aktiivinen ja välittävä työote. Teams-palaverissa monet kädet nousevat, kun kaikilla olisi kommentoitavaa. Yhdessä tehdessä ei tarvitse kirjoittaa hirmuista työlistaa itselleen tai menettää yöuniaan – välitämmehän myös omasta hyvinvoinnistamme. Vaikka työsuojelu on tärkeä aihe, sen parissa toimiminen on meillä rentoa ja myös omaa työhyvinvointia edistävää piristystä joskus harmaaseenkin arkeen. Toimikunta haaveilee verkostoyhteistyöstä muiden alalla toimivien yritysten ja yhteisöjen työsuojeluihmisten kanssa – alaa ravistelevat yhteiset turvallisuuden ja hyvinvoinnin haasteet kaipaisivat kenties laajempaa yhteistyötä yritysten välillä myös henkilöstön näkökulmasta. Työhyvinvointi kuuluu kaikille!   

Terveisin, 

Evantian työsuojelutoimikunta  

Sitaatin lähde: 

https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/tyosuojelun-yhteistoiminta/tyoturvallisuus-on-yhteinen-juttu 

 Kuvassa Joensuun ja Kuopion tiimiläisiä luontoretkellä

Tillbaka till nyhetslistan