Tekstitys, litterointi, tekstivastine

Muutamme puheen, äänen ja kuvan tekstiksi

Tekstitys

Tekstitys on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät kuule videon ääniraitaa. Lisäksi tekstityksestä on apua hiljaisuutta vaativassa katselutilanteessa.

Tekstitämme ohjelmasuositusten mukaisesti. Varmistamme, että katsoja ehtii lukea tekstin ja samaan aikaan seurata videon kuvaa. Tämä tarkoittaa, että huomioimme esimerkiksi repliikin ajastuksen, keston ja lukunopeuden. Lisäksi otamme huomioon tekstin oikeakielisyyden. Teoksen kieli, tyyli ja tunnelma välitetään mahdollisimman tarkasti tekstityksen lukijalle.

Tekstivastine

Kuvan tekstivastine kertoo, mitä kuvassa näkyy. Videon tekstivastineessa kuvaillaan videon tapahtumia ja toimintaa. Tekstivastine on itsenäinen teksti, jonka voi lukea esimerkiksi näkövammaisten käyttämällä ruudunlukuohjelmalla. Ruudunlukuohjelma lukee tekstivastineen ääneen, joten näkövammainen henkilö saa tiedon mitä kuvassa tai videossa näkyy.

Tekstivastine on kuvan tai videon lähellä, jotta se on helppo löytää.

Tekstivastine parantaa verkkosivuston saavutettavuutta ja löydettävyyttä. Tekstimuotoiset kuvat ja videot ovat hakukoneen löydettävissä ja tulkittavissa.

Litterointi

Litterointi on puhutun ääni- tai videoaineiston kirjoittamista tekstimuotoon. Litteroinnissa tekstiä ei muokata, tiivistetä tai korjata.

Litterointi on yleistä erilaisten lausuntojen, puheenvuorojen ja toteamuksien arkistoinnissa. Litterointi on jokapäiväisessä käytössä esimerkiksi oikeuslaitoksissa sekä terveydenhuollossa.

Tekstitämme, litteroimme ja kirjoitamme tekstivastineita eri kielillä

  • suomeksi
  • ruotsiksi
  • englanniksi